jueves, 25 de abril de 2013

Guió del nostre documental

Documental Etapa 0-3 en la nostre comunitat

    Títol:
    Escola i família, dos mons units

    Temporalització:
    15 minuts aproximadament

    Tema:
    Anàlisis comparatiu de diferents centres

   Protagonistes:
   Famílies, docents, alumnes

   Finalitat:
  La finalitat del nostre projecte es basarà en quina mesura es bolquen, col·laboren, participen les    famílies dels nens en els diferents centres, així com els centres fan participis a les famílies en el treball del dia a dia a l'escola.

Una altra finalitat que ens proposem és realitzar una comparació de diferents centres per poder  observar la diferència que existeix entre uns centres i uns altres.

   Objectius:
   Observar i conèixer cóm treballen els centres amb les famílies.

   Identificar i analitzar el tipus de metodologia que utilitzen per implicar família- escola.
   Detectar el grau de satisfacció de les famílies en relació als diferents centres.

Justificació:

Hem decidit realitzar una anàlisi comparativa entre dues escoletas amb la intenció de descobrir com és la relació que existeix entre els pares i els centres educatius. 

Creiem que aquesta relació és necessària i imprescindible per crear una educació global, ja que l'educació dels nens es bassa  en la col·laboració dels tots els membres que ho envolten.

Temporalització de les filmacions:

ESCENES TEMPS
- Presentació dels centres a analitzar 2.00 min aprox.
- Mostrar i analitzar les diferents metodologies que utilitzen 2:00 min aprox.
- Possibles entrevistes a famílies 2:00 min aprox.
- Exemples d'activitats o tallers amb pares. 3:00 min aprox.
- Documentar la importància de la col·laboració amb les famílies 1:00 min aprox.
Entrevistes a directores, educadora i famílies 4:00 min aprox.
Conclusions 2:00 min aprox.


Imatges del nostre projecte:

Les imatges que anem a mostrar són activitats reals que realitzen els pares en els centres i entrevistes a famílies.
Imatges dels centres educatius.



Destinataris del documental i temps benvolgut d'estimació:
Els destinataris del nostre documental seran futurs docents d'Educació Infantil, els quals veuran la importància del treball cooperatiu entre escola i família.
El temps benvolgut del nostre vídeo serà entre 12 i 15 minuts de durada.



Material necessari per a la producció:
Càmera de vídeo
Càmera de fotos.
- Material per registrar les entrevistes.
- Informació general sobre la importància del tema a tractar.

Comentaris a les bones pràctiques dels meus companys

Els blocs que he visitat per comentar les bones pràctiques que han realitzat els meus companys i companyes són els següents:

1. http://reflexioiinnovacioescoleta.blogspot.com.es/2013/04/bones-practiques-0-3.html?showComment=1369330844895#c2284537319977253442


2. http://miradesdolces.blogspot.com.es/2013/04/safates-dexperimentacio-una-bona.html?showComment=1369333440171#c5556181865992712295


3. http://elsreiatons.blogspot.com.es/2013/04/bona-practica.html?showComment=1369337245493#c4984146546939880566


                    

                                     




Les competències que he seleccionat per aquesta entrada són les relacionades amb l'autonomia de l'aprenentatge, ja que he accedit i revisat blocs i experiències d'altres companys per ampliar la meva formació, i les relacionades amb la reflexió sobre els processos d'ensenyament- aprenentatge, com pot ser la identificació de  les bones pràctiques de les meves companyes.

Potser  hi ha més competències que hi estiguin relacionades, però de totes formes, les que trobo que són les més importants, són aquestes.

martes, 16 de abril de 2013

Experiències de 0 a 3 anys, bones pràctiques.

Després de revisar el llistat d'experiències de 0 a 3 anys, que hi ha al moodle, les tres bones pràctiques que més m'han agradat han set les següents:

1. JUGUEM AMB MAGRANES



Aquesta bona pràctica m'ha agradat molt, perquè tot el que sigui experimentar amb materials naturals, ho trobo un gran recurs. És un material econòmic, i permet als nens l'experimentació a través dels diferents sentits, tacte ( la toquen, senten la rugositat de la pell de l'exterior, la suavitat dels granets de magrana..) olor (poden olorar-la i sentir els diferents olors que pot tenir, abans d'obrir-la, una vegada oberta...), gust ( ja que poden tastar el granets), vista ( poden veure el color tant maco que tenen els granets de la magrana, i inclus veure s'hi pinta, com han fet els nens d'aquesta escola bressol.

En definitiva, l'experimentació amb magranes penso que presenta és un gran recurs, i que els nens a més d'aprendre passaran una molt bona estona.

2. DESCOBRINT LA CARABASSA


Aquesta altra bona pràctica és diferent a l'anterior, però m'ha agradat molt l'entusiasme que mostra la mestra explicant, com una nena de la seva classe té el repte d'agafar la carabassa i finalment ho aconsegueix.

Explicat així, pareix que no té cap virtut, però és tracta d'una activitat de concentració, d'equilibri i superació que la mestra ha sabut observar i respectar sense interferir, i el més important donar-li un valor a lo que la nena estava realitzat, que pot ser per altres persones, és una cosa ben simple.

3. LA LLUM


I per acabar l'altra bona pràctica que m'ha agradat molt, és aquesta de la llum. Em sembla que és una pràctica original i que pot interessar molt als nens, a vegades no ens donem conta de les possibilitats que poden tenir les coses tan habituals com la llum. És un gran recurs i es poden fer infinitats de propostes amb ella. 




Les competències que he seleccionat per aquesta entrada són les relacionades amb l'autonomia de l'aprenentatge, ja que he revisat altres experiències per ampliar la meva informació i he arribat a conclusions. També he seleccionat aquelles relacionades amb l'anàlisi i reflexió sobre els processos d'ensenyament-aprenentatge, ja que he identificat bones pràctiques i les he justificat. 

Els conceptes d'espai i temps a l'escola

Decisions de com organitzar i gestionar el temps, espais [...] donen lloc a una altra manera de fer i entendre l'escola infantil.

Partint d'aquesta frase que apareix als apunts de l'assignatura, cal tenir en compte que l'organització de l'espai i el temps que l'escola decideixi, la caracteritzarà i en definitiva la definirà. 

Una escola que dona importància a les rutines, amb una intencionalitat i que no estan plasmades en l'horari a l'atzar, ens diu que el concepte del temps, és valorat, estudiat, i tingut en compte per a poder desenvolupar de la millor manera possible totes les capacitats dels nostres infants. 

Respecte al espai, també queda bastant clar, quines escoles el tenen en compte, i l'han estudiat. En el moment que entram al centre i visualitzem tant passadissos com aules, podem veure quines han creat espais tenint-lo en ment, ja que ens trobem espais que conviden als nens a desenvolupar situacions d'aprenentatge, múltiples relacions amb els demés... 

En definitiva una escola que valora els conceptes d'espai i temps, és una escola que valora les necessitats i interessos dels infants.




Les competències que he seleccionat, són les relacionades amb la reflexió sobre el funcionament dels centres d'educació infantil i anàlisis i reflexió sobre els processos d'ensenyament- aprenentatge. He seleccionat aquestes perquè he fet una reflexió sobre la distribució del temps i l'espai, i he fet una explicació sobre el que seria la realització d'una bona pràctica a l'escola. 



jueves, 11 de abril de 2013

Reflexió sobre les possibilitats educatives d'un documental

Des de el meu punt de vista, els documentals si s'util·litezen amb un sentit, i relacionant-los amb la temàtica que s'estigui treballant a classe, poden tenir molta utilitat, ja que els nens poden interioritzar coneixements d'una manera més visual, i potser més atractiva per ells, que fer-ho a través de dossiers, fotocopies o llibres.

El que s'ha de tenir clar, és que un documental és una eina, la qual el mestre pot fer servir per ampliar la  informació o coneixements que ell vol transmetre als seus alumnes. El que no s'ha de permetre, és que un documental sigui l'única eina d'aprenentatge que tinguin els nens, i que en definitiva substitueixi al mestre.

Avui en dia hi ha gran quantitat de documentals sobre temàtiques molt diferents; com a bons mestres és molt important que sapiguem triar d'entre tots, els més adients per als nostres alumnes. Amb informació contrastada, ben sintetitzada, i amb un llenguatge i duració del vídeo adequat a l'edat dels nens que el vagin a veure.

Pel que fa a les temàtiques, per exemple a l'educació infantil si estan realitzant treball per projectes, normalment treballen temes molt generals, com pot ser, la mar, les flors, els animals, les Pitiüses...Després de haver realitzat una bona feina sobre el seu projecte, si que trobo adient per exemple per donar finalitzada la tasca, realitzar una visió sobre el tema en concret que s'estigui treballant a la classe, però sempre tenint en compte els aspectes que he citat anteriorment 
( llenguatge adient, duració...).




Les competències que he seleccionat són aquelles referents a l'autonomia de l'aprenentatge i l'anàlisi i reflexió sobre els processos d'ensenyament-aprenentatge. He seleccionat aquestes perquè he reflexionat sobre els elements que poden portar a una bona pràctica educativa, com poden ser els documentals i he identificat els marcs teòrics que justifiquen la pràctica de visionar un documenta,l a l'aula.